Hoe kan je afvallen volhouden?

Afvallen volhouden coach ricardo knokke heist

Deel deze blog

Waarom afvallen volhouden moeilijk is

De meeste mensen zijn heel slecht in ver vooruit kijken. Hoelang het ook heeft geduurd voordat je in deze situatie terecht bent gekomen, je wilt zo snel mogelijk verandering. En daar gaat het fout.. want keuzes met snel resultaat zijn andere keuzes dan keuzes die vol te houden zijn en iets minder snel gaan. 

Iedereen begrijpt dat minder eten, meer bewegen en sporten je gaat helpen met afvallen. Maar weinig mensen willen onder ogen zien wat realistisch is voor hun. 

Van een leefstijl waarmee je bent aangekomen, opeens overschakelen op de leefstijl van een verkapte topsporter gaat niet werken. Je bent niet voor niets al zolang verwikkelt in jouw huidige leefstijl. 

Het is dus meestal heel belangrijk dat je iemand hebt die jou helpt met commitment aan het niet overdrijven en alles met mate te doen. Minstens even belangrijk als iemand die kennis heeft wat er moet gebeuren. 

Gewoontes zijn niet voor niets gewoontes. Gewoontes zijn vast geroeste herhaaldelijke handelingen die je met grote regelmaat na elkaar hebt uitgevoerd. Vaak zelfs gedeeltelijk zonder dat je jezelf er bewust van bent. Deze hebben tijd nodig om te slijten, stuk voor stuk.

Volhouden is vooruitkijken

Tegenwoordig kom je vast met enige regelmaat coaches tegen die jou kunnen helpen met een mooie voor en na transformatie neer te zetten.

Zoiets is natuurlijk geweldig, want als je vet verliest en spiermassa aankomt dan zal dit ook mentaal iets met jou doen. Je zult er gegarandeerd meer zelfvertrouwen door krijgen en mogelijk ook meer energie. Dit zal je helpen met een betere focus gedurende jouw werkdag. 

Weliswaar komt er een stuk meer bij kijken als we deze gezondheidseffecten op een duurzame manier willen neerzetten. Want jawel, elk gevoel went en behaalde resultaten kunnen even snel weer terug verdwijnen als je geen plan hebt om deze leefstijl voor langere duur te implementeren.

Je kent het wel.. je hebt een coach en die helpt jou met commitment. En wanneer je jouw doel hebt behaald stop je met de coaching en valt deze commitment weg. Je bent opeens op jouzelf aangesproken, én dan?

In principe is iemand die jou kan helpen met commitment goed, maar nog belangrijker is dat deze externe motivatie jou slechts een boost geeft en jouw volledige acties en resultaten er niet volledig op rusten. Het is dus veel belangrijker om duurzame keuzes te maken waarbij jij je telkens de vraag stelt: Hou ik dit vol? 

Indien je hier ja op kunt antwoorden kunnen bewuste keuzes ook bevrijdend in plaats van als een last gaan werken. Ook al voelen ze MET coach niet zo, zonder coach voelen ze misschien wel zo?

Actieplan

Stel voor jezelf een actieplan op en denk goed na over wat je nu op dit moment kunt veranderen. Iets waar je niet tegen opkijkt en waarbij je kunt blijven genieten. Iets waar je niet van denkt: ”Het is nu woensdag, volgende week start ik op maandag.” Nee iets waarbij je denkt, dit kan ik nu direct, gelijk doen zonder enige moeite.

Dit kan voor iedereen iets anders zijn. Voor de ene persoon kan dit een uur per dag gaan wandelen zijn waarmee je ong. 500 calorieën per dag verbrand wat al 15000 calorieën op maandbasis is. Dit staat gelijk aan ongeveer 2 kg vet. Voor sommige mensen een kleine aanpassingen die al direct het gewenste resultaat kan geven.

En ja het is ‘maar’ 2 kg. Maar ga vooral de impact die je maakt met bepaalde acties eens uitrekken op jaarbasis en zie wat het dan voor resultaat is. In dit geval 24 kg. En stel je zelf dan de vraag: ”Zou ik hier blij mee zijn na deze bepaalde tijdsduur?” Als je heel eerlijk met jezelf bent, waarschijnlijk wel. Mogelijk ben je al langer dan een jaar bezig met het behalen van jouw doel en heb je al verschillende pogingen gedaan die niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Hoogstwaarschijnlijk door 1 simpele reden: Je houdt het niet vol! En niet omdat het niet werkt, maar je neemt te veel hooi op jouw vork.

Een andere kleine aanpassing kan zijn: Schep jouw bord in de keuken op i.p.v. aan tafel / vervang de snoep pot door een fruitschaal op de keukentafel. Het lijken kleine aanpassingen, maar al is dit een verschil van 250 calorieën op een dag (hier kom je sneller aan dan je denkt), dan betekent dit 1 kg vet per maand. Dit is nog steeds 12 kg per jaar. Veel dus!

Voeding registreren in een app.. nog iets wat werkt. Al doe je dit slechts een tijdje.. Je gaat jezelf bewust worden van wat je daadwerkelijk binnenkrijgt. Hierdoor vind je misschien wel de motivatie bepaalde producten te laten liggen, met alle plezier in plaats van dat je het lastig vindt. 

Denk hier dus eens goed over na, want kleine aanpassingen maken vaak de grootste impact. Mocht je hier hulp bij willen, stuur me een berichtje via de Whatsapp knop/ vraag een kennismakingsgesprek aan via hieronder.

Meer Ambitieus Fitte Tips?

Volg mij op Instagram/ LinkedIn.

Meer Over Mijn Coaching?

Meer blogs

Coaching

Personal training Brugge

Brugge is een stad die veel trainers kent: van personal trainers tot bootcamptrainers, tot groepslesinstructeurs in verschillende bekende fitnesscentrums.

Coaching

Hoe kan je afvallen volhouden?

De meeste mensen zijn heel slecht in ver vooruit kijken. Hoelang het ook heeft geduurd voordat je in deze situatie terecht bent gekomen, je wilt zo snel mogelijk verandering.

×

Leuk dat je contact met mij wilt opnemen!

Klik op mijn naam en je kunt jouw vraag aan mij stellen via whatsapp.

×